keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Moldovansuomalaiset joulureseptit

Jouluaaton joulupöytä jäi kevyeksi, sillä joulukonsertti lohkaisi ison osan illasta ja kotiin palatessa oli herkkua monenlaista kämppisten toimesta. Tyydyimme mustajuurikurpitsakeittoon. Joulupäivän keväisen ulkoilun jälkeen valmistimme varsinaisen jouluaterian, sillin, keitettyjen perunoiden, tuoreen kaalin, fetamaisen kotijuuston, maustekurkkujen ja sämpylöiden lisäksi ruokalistaan kuului:



Hunajaista porkkana-maa-artisokkalaatikkoa
Valmista ensin riisipuuro ja keitä porkkanat ja maa-artisokka. Mikäli sinulla ei ole tehosekoitinta tai muuta muussausvälinettä voi esimerkiksi raastaa juurekset kuorimaveitsellä ohuiksi siivuiksi ja keittää niitä, kunnes ne pehmenevät ja voit muussata ne ruokalusikalla. Lisää ripaus muskottipähkinää ja mustapippuria, mikäli et löydä kaupasta valkopippuria. Lisää noin kaksi ruokalusikallista juoksevaa hunajaa. Koristele auringonkukan- ja pellavansiemenin. Paista uunin ainoassa lämpötilassa, kunnes laatikko on kullertavan ruskeaa ja koostumus hipoo täydellisyyttä. (Samalla voit paistaa uunissa äidin lähettämästä piparitaikinasta muutaman piparin)

Kuohuviinillä höystettyjä sieniä
Paista herkkusienet ja sipuli. Lisää lipstikalta ja persiljalta muistuttavaa vihreää juttua ja lorauta joukkoon kaverin jättämää kuohuviiniä ja anna hautua kunnes perunat kypsyy. Jossain vaiheessa voit lisätä hyppysellisen suolaa. (Tässä ei ole mitään ajatusvirhettä. Marttilan perinteitä mukaillen perunat laitettiin sen verran myöhässä kiehumaan, että niitä piti viimeisenä odotella, toisaalta sienistä tuli juuri parahultaisia.)

Omena-auringonkukansiemenhapankaalia
Osta Baabushkalta hapankaalia neljälläkymmenellä sentillä. Leikkaa sitä vähän pienemmäksi saksilla. Lisää joukkoon paahdettuja auringonkukansiemeniä ja puolikas omena. Sekoita joukkoon smetanaa.

Illallaksi sopii sammenmäti-sipuli-smetana jollain vähän tummemmalla leivällä tai vaalealla.


Tapaninpäiväksi valmistuu yhteistyöllä oikein maukasta Borsh-keittoa. Myös paahdetut valkosipuli-juusto-kurpitsat ovat erinomaista joulunajan herkkua.



Belgialaisen, moldovalaisen, suomalaisen ja ranskalaisen suklaan ristitulessa jälkiruokien valmistaminen on jäänyt pääruokien varjoon joten tänään piti ottaa takaisin ja juurestattarimuhennokselle valmistui puolivahingossa erittäin herkullinen jälkiruoka.

Omenaherkku
Muhita omenalohkoja miedollalämmöllä vedessä. Lisää kanelia, hunajaa, tummaasuklaata, vodkaa ja palaneita pipareita murskana. Anna hautua. Haistele vodkahöyryjä silloin tällöin. Lisää hunajaa. Odota, että koostumus on mukavan muhkeaa. Nauti pipareiden ja vaniljajäätelön kanssa.

Ja joulutunnelman saa parhaimmilleen lämmitetty kadulta ostettu viini hollantilaisella joulumaisteseoksella höystettynä.

5 kommenttia:

  1. No, jestas sentään, nyt tuntuu, että sukuun on saatu toinen "kurmee" kokki.
    Ai, siitä aamuvodkasta on riittänyt ruuoankin höysteeksi.
    Ja seura tietysti ollut mitä parhainta,mikä tietenkin on saanut kaiken maistumaan vieläkin paremmalta!!!!
    uusia ilmauksia ruuoanlaittoon , kullertavan ruskeaa, persiljaa muistuttavaa juttu!!

    herkullista jatkoa: äiti

    VastaaPoista
  2. ja se toinen en suinkaan ole minä, you no!!!!!

    VastaaPoista
  3. On sulla ollut mielenkiintoinen joulumenyy,toisin kuin meil Matin kans,ollaan syöty jo mont päivää samoja laatikoi ja kinkkuu ja sillii,mutta haitanneeko tuo,kun hyvält maistuu eikä tartte joka päivä laittaa uutta,jos sit ens vuonna taas.Kuulin että olit melkein livenä ollut ristiäisissä,on niin hienoja juttuja nykyisin .Hienoo loppuvuotta ja varsinkin uutta vuotta!!!!

    VastaaPoista
  4. Ihana villasukkakuva ihana MarjukkaEerokuva. Ihmeellistä ruokaa.


    HASSUNHULLUNHIENONHAUSKAA UUTTAVUOTTA!!

    I k ä v ä ! Pitää laulaa virsiä yksin.

    VastaaPoista
  5. Lämpimiä kuvia.Niistä tulee siis lämpöinen tunne
    Helmikuu lähenee!!!!!!!!!!!
    lumimyräkän keskeltä terveisiä
    t: äiti

    VastaaPoista

On kiva seurata, kuka lukee ja mitä meinaa. Kommentoi!